(Kern)overtuigingen

Als bij jou de verhouding van fysieke, mentale en spirituele prikkels op orde lijkt te komen, dan heb je de helft van het werk gedaan. Want in je rijke innerlijke wereld ligt nog een energielek, het grootste lek dat je hebt.

Onder de drempel van je bewustzijn leven de diverse ikjes die daar bestaan in een staat van koude oorlog met elkaar. Constant vechten ze om je aandacht en vliegen ze elkaar in de haren. Dat zorgt voor veel energieverlies. Om de beurt manifesteren ze zich, al naar gelang hun kracht van dat moment. En je bent machteloos in dit mechanisme als je je niet bewust wordt van deze strijd.

Gedragspatronen

Dit energielek uit zich onder andere in een aantal ongezonde of belemmerende gedragspatronen. Patronen die je op één of andere manier niet lijkt te kunnen veranderen. Je hebt lang je best gedaarock-691358_1280n om dit op wilskracht te doen, maar maar uiteindelijk viel je steeds weer terug.

Deze patronen en het geschetste innerlijke conflict zijn nauw met elkaar verbonden. De kern van dit innerlijke conflict ligt in het feit dat de twee groepen strijdende ikjes  in beleving en overtuigingen lijnrecht tegenover elkaar staan. Aan de ene kant staan de spirituele krachten, aan de andere kant de egokrachten.

De egokrachten, de patronen

De egokrachten leven in de overtuiging dat je afgescheiden bent van de rest van de schepping. Die zien zij als een vijand die erop uit is om je positie in de wereld te ondermijnen. Voortgedreven door angst span je je  onder invloed van deze ikjes in om je positie in de wereld te beschermen of uit te bouwen. Je streeft bijvoorbeeld naar een betere baan of meer geld, of een mooie partner. Je probeert een stabiele biotoop om jezelf heen te creëren zodat je de angst die het gevolg is van de illusie van afgescheidenheid niet hoeft te voelen. Onze egokrachten wanen zichzelf onmisbaar voor je bescherming en doen er alles aan om hun overtuigingen in je systeem te etsen zodat ze zelf kunnen blijven voorbestaan. Maar netto gesproken zijn ze de architecten van meer van hetzelfde en tenslotte van stagnatie.

De spirituele krachten, de transformatie

Je spirituele krachten staan heel anders in het leven. Zij voelen zich verbonden met het geheel. Deze krachten hebben het vertrouwen: dat als je doet wat je moet doen dat de schepping je dan zal geven wat je nodig hebt. Ze richten zich niet alleen op je eigen welzijn maar kijken over de grenzen van je egogerichte behoeften. Hun helderheid maakt dat je ziet wat de situatie als geheel nodig heeft. Zij weten dat je een unieke taak in het leven hebt die samenhangt met je talenten en zijn gaarne bereid om die taak op zich te nemen. Ze gaan met de stroom van het leven mee in plaats van dat ze die stroom proberen te verleggen. Zij willen dat je uit de kramp van het overleven stapt en het leven gaat leven dat precies bij je past.

Overtuigingen en inzicht

Beide groepen ikjes kun je in jezelf zien als sets (kern)overtuigingen: Beelden – diep in jezelf – over wie je bent, wie je denkt te moeten zijn en wie je voelt te kunnen zijn. Deze overtuigingen maken dat je doet wat je doet. Inzicht in deze beelden is essentieel om het hierboven beschreven conflict op te lossen en meer harmonie in je leven te brengen.

Als je stil wordt kun je deze strijd in jezelf voelen. Je voelt de noodzaak van zelfbescherming maar tegelijkertijd verlang je naar een leven dat nog beter bij je past. Je wordt heen en weer geslingerd tussen beide standpunten, zonder echt een keus te maken. Deze innerlijke strijd kost je zonder dat je je daar bewust van bent bakken met energie. Ze zorgt ervoor dat je voort ploetert zonder echt progressie te maken.

De echte strijd

Als je de stilte gebruikt om echt naar binnen te gaan kan de koude oorlog uitmonden in een echte strijd. Dat lijkt vervelnend, maar het is een zegen. Die strijd zal heftig en pijnlijk zijn maar de overwinning van de spirituele krachten staat vast.

Wil je echt aan de slag met je gedragspatronen en de overtuigingen daarachter? Wees welkom bij een sessie met de Mahabharata Inzichtkaarten. Bel (06-13432840) of mail me.