Een oude Indiase metafoor zegt dat als je in een storm over een meer uitkijkt, dat dan het water spookt en er van alles van de bodem van het meer losgewoeld wordt. Daardoor kun je niet zien wat er op de bodem ligt. Als de storm gaat liggen, komt het meer tot rust en kun je zien wat er op de bodem ligt.

Deze metafoor staat voor de geest. Zo door de dag heen heeft de geest het druk met  reageren. De geest wordt wel vergeleken met een aap die, voortgedreven door zijn instincten, van tak tot tak springt. Zo reageert onze geest vrijwel dwangmatig op elke prikkel die via onze zintuigen binnenkomt. En daardoor lekken we energie, veel energie. En dat lek is structureel. Dit leidt niet alleen tot diverse fysieke en mentale ongemakken, maar ook tot het verlies van contact met de diepere lagen van onze geest. Daardoor verliezen we het contact met wie we werkelijk zijn. Velen van ons leiden dan ook een te druk leven, gevuld met zaken die eigenlijk niet bij ons passen.

Zou het niet mooi zijn als we de geest zo konden trainen dat hij niet meer dwangmatig op elke prikkel reageert en zo tot rust kan komen?

Rust

We zouden dan niet alleen meer rust in ons leven ervaren. We zouden ook contact kunnen maken met de diepere lagen van onze geest. Die diepere lagen vormen  een rijk domein dat nu meestal voor ons geestesoog verborgen blijft. In de metafoor is de storm dan gaan liggen zodat we kunnen zien wat er op de bodem van het meer ligt. Het energielek dat boven beschreven is zou tot het verleden behoren!

Het geëigende middel daarvoor is meditatie. Als we de dag beginnen met oefeningen om de geest tot rust te laten komen dan ervaren we door de dag heen meer kalmte. We merken al snel dat we keuzes kunnen maken op welke prikkels we reageren en op welke niet. En dat is niet alles, doordat de geest tot rust komt maken we contact met de diepere lagen van onze geest. Zo kunnen we herontdekken wie we werkelijk zijn en wat er precies bij ons past. Dan is meditatie de poort naar een fijner en vervullender leven dat reflecteert wie we écht zijn. We investeren in de ochtend een half uur in meditatie, maar krijgen dat gedurende de dag in veelvoud terug. En niet allen wij, ook onze omgeving vaart er wel bij. We worden een prettiger mens en de vreugde die we uitstralen verspreidt zich in onze omgeving. Meditatie is weldadig voor de gehele schepping.