Met de hoeveelheid prikkels die in het dagelijks leven op ons afkomt en de gejaagdheid die daardoor ontstaat hebben we een plaats nodig waar we tot rust kunnen komen. En die plaats zou ons huis moeten zijn. Helaas is de praktijk vaak anders. Vaak worden we ook thuis gebombardeerd met allerlei ongewenste prikkels. We vinden ook daar niet de rust die we nodig hebben om er de volgende dag weer met frisse energie tegenaan te kunnen gaan. Overprikkeling thuis ontstaat op veel manieren, maar één van die manieren is ongetwijfeld het bezitten van veel spullen.
Wat heb je nodig?
De veelheid aan spullen veroorzaakt een noodzaak tot systematisch wegbergen en organiseren. Het talent daarvoor is niet iedereen gegeven. En zelfs wanneer dat wel zo is, dan nog kost dat wegbergen en organiseren tijd die we ook nuttiger zouden kunnen besteden. Veel van die spullen hebben we helemaal niet nodig! Het is zaak om alle spullen te hebben die je nodig hebt om de dingen te doen die bij je passen. Maar veel meer spullen heb je zeker niet nodig.
Verwerven en bewaren
De berg aan spullen die we thuis hebben ontstaat door twee activiteiten: verwerven en bewaren. Om overzicht te krijgen en te houden is het belangrijk om naar die beide activiteiten te kijken. Ten eerste het verwerven. Welke van de spullen die we kopen hebben we echt nodig? Welke van die spullen dienen alleen ter kortstondige bevrediging van een verlangen van het ego? Vaak spiegelt ons ego ons voor dat het antwoord op die twee vragen hetzelfde is. En niet zelden blijven we later met de vanuit het tweede motief gekochte spullen zitten. Ze dienen geen doel meer, liggen alleen maar in de weg en veroorzaken onrust. En dan worden de eventuele financiële problemen als gevolg van dit gedrag nog buiten beschouwing gelaten.
Onderscheidingsvermogen
Het stuk van spullen verwerven is nu typisch zoiets waarvoor we ons onderscheidingsvermogen kunnen gebruiken. Als we een (impuls-)aankoop overwegen kunnen we eerst stil worden. We kunnen ons dan afvragen of we die aankoop echt nodig hebben om dat te doen wat we moeten doen. Als dat niet het geval blijkt, kopen we het niet, en blijft de onrust die we anders op termijn zouden ervaren uit. Teveel spullen geeft rommel en zorgen en daarom is het voor de harmonie noodzakelijk om in elk geval niet teveel spullen te kopen.
Gooi/geef weg!
Ook door het bewaren ontstaat een gebrek aan overzicht. Vaak bewaren we spullen uit onoplettendheid, of met als gedachte: Je weet nooit of het later nog eens van pas komt. Als je even stil wordt, weet je dat echter wel. Vaak blijkt dan dat je die spullen niet meer nodig gaat hebben. Vaak is dat omdat ze bij een activiteit horen die niet meer bij je past. Daarom is het raadzaam om een keer of twee per jaar je voorraad na te lopen op zaken die niet meer van nut zijn, of die tot het verleden behoren. En wat niet meer nodig is, gooi je weg, of beter nog, breng het naar een kringloopwinkel.
Zorgvuldig
Door zorgvuldig met verwerven en bewaren om te gaan kunnen we in ons huis al veel rust scheppen. Regelmatig opruimen helpt daarin ook. Doe dat regelmatig en je zult merken dat een opgeruimd huis helpt voor het verwerven van een opgeruimde geest. Door zorgvuldig om te gaan met verwerven en bewaren en regelmatig op te ruimen creëer je een huis dat bij je past. Niet alleen fysiek en mentaal, maar vooral ook spiritueel. Het zal je helpen om je meer thuis te voelen in je huis en je huis een plaats te laten zijn waar je echt tot rust kunt komen. En….met deze zaken aan de gang gaan in de wetenschap dat je daarmee harmonie creëert, maakt het dubbel zo leuk!