Meditatie

geplaatst in: Geen categorie | 2

Een oude Indiase metafoor zegt dat als je in een storm over een meer uitkijkt, dat dan het water spookt en er van alles van de bodem van het meer losgewoeld wordt. Daardoor kun je niet zien wat er op de bodem ligt. Als de storm gaat liggen, komt het meer tot rust en kun je zien wat er op de bodem ligt.

Deze metafoor staat voor de geest. Zo door de dag heen heeft de geest het druk met op van alles en nog wat te reageren. De geest wordt wel vergeleken met een aap die, voortgedreven door zijn instincten, van tak tot tak springt. Zo reageert onze geest vrijwel dwangmatig op elke prikkel die via onze zintuigen binnenkomt. En daardoor lekken we energie, veel energie. En dat lek is structureel. Dit leidt niet alleen tot diverse fysieke en mentale ongemakken, maar leidt bovendien tot het verlies van contact met de diepere lagen van onze geest en daardoor met wie we werkelijk zijn. Velen van ons leiden dan ook een te druk leven, geveld met zaken die eigenlijk niet bij ons passen.

Zou het niet mooi zijn als we de geest zo konden trainen dat hij niet meer dwangmatig op elke prikkel reageert en zo tot rust kan komen?

We zouden dan niet alleen meer rust in ons leven ervaren, maar bovendien contact kunnen maken met de diepere lagen van onze geest, een rijk domein dat nu meestal voor ons geestesoog verborgen blijft. In de metafoor is de storm dan gaan liggen zodat we kunnen zien wat er op de bodem van het meer ligt. Het energielek dat boven beschreven is zou tot het verleden behoren!

Het geëigende middel daarvoor is meditatie. Als we de dag beginnen met oefeningen om de geest tot rust te laten komen dan ervaren we door de dag heen meer kalmte en merken we al snel dat we keuzes kunnen maken op welke prikkels we reageren en op welke niet. En dat is niet alles, doordat de geest to rust komt maken we contact met de diepere lagen van onze geest en kunnen we herontdekken wie we werkelijk zijn en wat er precies bij ons past. Zo is meditatie de poort naar een fijner en vervullender leven dat reflecteert wie we écht zijn. We investeren in de ochtend een half uur in meditatie, maar krijgen dat gedurende de dag in veelvoud terug. En niet allen wij, ook onze omgeving vaart er wel bij. We worden een prettiger mens en de vreugde die we uitstralen verspreidt zich in onze omgeving. Meditatie is weldadig voor de gehele schepping.

Natuurlijk kun je individueel mediteren (en dat is ook nodig) maar mediteren in een groep bundelt de energie en versterkt de ervaring. Daarom is er elke vrijdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur een groepsmeditatie van de Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland en ’t Pand aan de Kerksteeg 5 te Middelburg. Tijdens deze meditatie wordt aandacht besteed aan de techniek en de innerlijke houding tijdens meditatie. De meditatie wordt ingeleid met een stukje muziek een tekstje en een ontspanningsoefening.

De meditatie is vrij toegankelijk, mocht het fysiek niet wenselijk zijn om op een meditatiekussen te zitten dan zijn er krukjes en stoelen. Na afloop is er thee voor de liefhebber. De bijdrage voor de meditatie is op vrijwillige basis.

Zie ook http://www.spfz.nl/meditaties/

2 reacties

 1. Rita Voorberg

  Heel mooi en helder Alex!
  En het ziet er ook heel toegankelijk uit.
  Ik zou graag de mogelijkheid hebben om (overprikkelde) mensen naar jou door te verwijzen.
  Ik heb nog wel de vraag wat de kosten zijn van zo’n individueel gesprek of van een groepscyclus.
  Daar heb je vast al over nagedacht….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.