De kracht van het NEE zeggen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Er is een klein verhaaltje over een engel die aan God vraagt: God, als het nu zo goed is voor mensen om in harmonie met U te leven, waarom heeft U ze dan niet zo gemaakt dat ze dat van nature doen? God antwoordt dan: Als je geen NEE kunt zeggen, wat is je JA dan waard?

Hoewel dit verhaaltje doorgaans gebruikt wordt om te verklaren waarom de mens een vrije wil heeft, illustreert het ook een ander mooi punt: Want als je geen NEE kunt zeggen is je JA inderdaad niet zoveel waard.

Een vriendin van mij zegt wel eens: als ik op een verzoek JA zeg hoef ik dat nooit uit te leggen, maar als ik NEE zeg willen mensen altijd weten waarom. En dat is voor veel mensen een reden om JA te zeggen terwijl ze eigenlijk NEE voelen. Want na NEE zeggen lijk je te moeten uitleggen waarom en daarmee geef je een stukje van jezelf bloot waarvan je liever niet wil dat anderen het zien. Het is interessant om voor jezelf in te voelen waarom je je verplicht voelt een NEE uit te leggen.

Er zijn vele andere situaties waarin we JA zeggen terwijl we eigenlijk NEE voelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn om de harmonie te bewaren. Maar de onuitgesproken NEE-en stapelen zich op als dat te vaak gebeurt. En op een gegeven moment is de emmer vol en komt er een uitbarsting. Dan blijkt dat de harmonie die we hebben getracht te beschermen een schijnharmonie was.

Er zijn ook heel veel situaties waarin we JA zeggen terwijl we het eigenlijk niet zo goed weten. Pleasers zeggen heel vaak ja, gewoon omdat ze dat gewend zijn. Het pleasen van anderen is een standaard gedragspatroon geworden. En daarbij vraagt de pleaser zich niet eens af wat zijn of haar eigen standpunt in de zaak is: het JA is er al uit voordat de pleaser het weet.

Dan zeggen we ook heel vaak JA omdat de situatie, bijvoorbeeld de werksituatie, daarom lijkt te vragen. We willen eigenlijk niet, en het kan  ook eigenlijk niet, maar we zeggen JA omdat we bang zijn te verliezen wat we opgebouwd hebben. Maar als het moment gekomen is dat we afscheid moeten nemen van wat we hebben opgebouwd, dan zorgt de schepping er wel voor dat er omstandigheden geschapen worden waarin dat gebeurt. Kortom: om die reden JA zeggen is zinloos.

NEE is een geldig gevoel. Als je NEE voelt, voel je dat en heeft dat een signaalfunctie. NEE zeggen mag, en NEE, je bent niet verplicht om dat uit te leggen. Wat wel mooi is voor jezelf is om te voelen waar dat NEE vandaan komt. Het is ook prima om om bedenktijd te vragen. Soms kan een eerder NEE daardoor in een JA veranderen. Soms blijft het NEE.

Maar als je zorgvuldig met je NEE-gevoel leert omgaan wordt je JA meer waard, omdat het dan een oprecht JA is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.