De waarde van intuïtie

geplaatst in: Geen categorie | 0

Alweer een jaar of elf geleden fietste ik door de binnenstad van Middelburg op weg naar een afspraak, toen ik de ingeving kreeg dat er in het antiquariaat op de Kaai een boek voor me klaarstond. Ik was nog nooit en deze winkel geweest en had geen idee welk boek dat zou moeten zijn, maar ik was in een experimenterende fase en ben meteen omgedraaid.

In de winkel liep ik een willekeurig patroon door de paden net zolang tot het boek zich aan me zou tonen. Ik hoefde niet lang te wachten. Ik zag een rug en wist meteen dat die het zou moeten worden. Het bleek het boek ‘Zorg voor de ziel’ van Thomas Moore te zijn.

Ik kocht het boek meteen, en het verdween in de boekenkast, wachtend tot ik rijp zou zijn. Toen ik het twee jaar later opensloeg was ik meteen verkocht. In het boek beschrijft Moore op indringende wijze hoe het leven van de moderne mens verschraald is door een gebrek aan aandacht voor de ziel. Hij laat, aan de hand van archetypen uit de Grieks mythologie, zien tot welke psychische ongemakken dat leidt, en hoe we, door de diepere dynamiek erachter onder ogen te zien, kunnen komen tot een mooier en vervullender leven.

Tegen die tijd was ik al verslaafd aan de Mahabharata, en, met de lessen van Moore in het achterhoofd, begon ik dat verhaal opnieuw te lezen. Zo werd de plattegrond van de mens geboren die uiteindelijk tot het schrijven van mijn boek leidde. Inmiddels is daar ook een tarotspel bijgekomen dat de mens helpt om zijn innerlijk te ontdekken en meer bezieling in zijn leven te brengen.

Zou ik elf jaar geleden de ingeving (het is echt een geschenk) van mijn (?) intuïtie niet gevolgd hebben, dan zou deze keten van gebeurtenissen nooit in gang zijn gezet. Intuïtie en inspiratie zijn geschenken van het universum die komen uit de alwetende Stilte. Dus voor iedereen die een dergelijk geschenk van het universum krijgt: aarzel niet en pak het uit zodra je kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.