De mens terug in harmonie

geplaatst in: Geen categorie | 0

De komende decennia staan voor wat betreft de spirituele ontwikkeling van de mens in het teken van het weer terug in balans komen. En dat is nodig ook, want de balans in de mens is ver te zoeken.

De voorbije eeuwen is de uiterlijke en innerlijke wereld van de mens gedomineerd geweest door mannelijke energie. Dit uitte zich op drie manieren. Ten eerste heerste er een dogmatisch geloof in zichtbare fenomenen als enige realiteit. Ten tweede  lag de nadruk op de verschillen tussen mensen en groepen.  De (concurrentie)strijd die daarvan het gevolg is geweest hebben de mens en de aarde op de rand van uitputting gebracht. Door te zeer te focussen deze drie factoren zijn we langzamerhand het contact met onze ziel kwijtgeraakt. En daarmee valt de zingeving, datgene in ons leven wat ons leven écht de moeite waard maakt, weg. Wat overblijft is een holle, zinloze strijd om te overleven. En die strijd zijn we beu. Dus wat kunnen we doen?

Terug in balans

We kunnen onszelf weer terug in balans brengen. Het oude Chinese symbool van Yin en Yang stelt de mens in balans voor: Zijn mannelijke en vrouwelijke energie zijn beiden voldoende ontwikkeld en ondersteunen elkaar bij zijn verdere ontwikkeling.

De mannelijke energie (yang) is berekenend, concurrerend, verstandelijk, welvaartsgericht, functioneel, prozaïsch, filosofisch, wijs, reactief, extrovert, afgescheiden

De vrouwelijke energie (yin) is spontaan, coöperatief, intuïtief, welzijnsgericht, creatief, poëtisch, mystiek, liefdevol, proactief, introvert, verbonden

De mens heeft beide energieën nodig om zich compleet te voelen. Het is de te éénzijdige focus op de mannelijke energie van de laatste eeuwen geweest die gemaakt heeft dat we uit balans zijn geraakt. We zijn als het ware halve mensen geworden die onze andere helft vanwege individuele en collectieve overtuigingen systematisch onderdrukt hebben. En dat is wat zich nu wreekt: depressie, burn out, een maatschappelijk en economisch systeem dat op klappen staat. Allemaal symptomen van een naderende omwenteling.

Wat kunnen we doen?
  • Wijzelf hebben vele mogelijkheden om terug in balans te komen.
  • Bewuster genieten van de mooie dingen die kunst en natuur te bieden hebben.
  • Kijken wat er nodig is om dingen en gebeurtenissen echt mooier te maken.
  • Onszelf naar binnen richten en ons afvragen of we wel écht doen wat onze ziel wil.
  • Bewuster consumeren en alleen dat tot ons nemen waar ons systeem werkelijk om vraagt.
  • Leren de signalen van ons lichaam en onze intuïtie te horen en te volgen.

Maar bovenal kunnen we mild en mededogend zijn, zowel naar onszelf als naar anderen. We kunnen onszelf in de ander leren herkennen en leren dat we, door de ander te helpen groeien, zelf ook meer in harmonie komen.

Het is niet de bedoeling dat we de mannelijke energie nu overboord gooien, maar dat mannelijke en vrouwelijke energie in balans komen. Laat onze mannelijke energie de vrouwelijke beschermt zodat die optimaal tot bloei kan komen. Zo komen we terug in harmonie, en daarmee de wereld ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.