‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’

geplaatst in: Geen categorie | 0

Als het over belemmerende gedachten of destructieve geragspatronen gaat is het in de mode om de mantra te gebruiken: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. Maar of die mantra waar is hangt helemaal af van het type aandacht dat je geeft.

Een veel voorkomende reflex is het negeren van wat er aan de hand is. Maar negeren vereist een bewuste inspanning en kost daarom energie. Je zou kunnen zeggen dat er geen intensere manier is om ergens aandacht aan te schenken dan door het bewust te negeren. Dit leidt tot innerlijke strijd omdat de innerlijke motivatoren die tot het patroon of de gedachte leiden toch hun werk blijven doen. Zo kan het patroon ongehinderd groeien.

Drie posities

Geef je de situatie wél aandacht dan zijn daar drie manieren voor: in de aantrekkende positie, in de afstotende positie en in de contactpositie.

In de aantrekkende positie vergoelijk of bagatelliseer je de situatie. Misschien presenteer je zelfs het patroon of de gedachte als juist iets moois. Je maakt jezelf wijs dat je zo bent en dat dat iets moois is. Door dit type aandacht groeit het. De egocomponenten van de situatie krijgen voeding en groeien daardoor. Onder deze mantel van liefde tieren de innerlijke motivatoren welig voort.

In de afstotende positie ga je de strijd aan. Het patroon of de gedachte moet en zal verdwijnen. Maar de situatie heeft een verhaal dat aandacht nodig heeft. Als je er met veel geweld en zelfbeheersing al in slaagt om het patroon of de gedachte te onderdrukken komt er een andere gedachte of patroon voor in de plaats. Even destructief of belemmerend, want het verhaal achter de situatie wordt nog steeds niet gehoord. Ook door dit type aandacht groeit het patroon of de gedachte.

Oprechte aandacht

In de contactpositie sta je neutraal tegenover het patroon of gedachte. Je kijkt met een open blik naar de situatie en hebt oprechte interesse voor wat er precies aan de hand is. Nu krijgen de innerlijke motivatoren de kans om hun verhaal te vertellen en ze weten dat er zonder oordeel geluisterd wordt. Er ontstaat een sfeer van acceptatie en zachtheid waarin de diepere emoties achter de motivatoren op kunnen lossen. Zo wordt het patroon of de gedachte ook opgelost.

Oprechte aandacht, neutraal en zonder oordeel, is de sleutel naar het transformeren van belemmerende gedachten en destructieve patronen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.