Hanuman, mijn grote inspirator

geplaatst in: Geen categorie | 0

Hanuman is de legendarische aap uit het grote Indiase epos Ramayana. Moedig, trouw en opgewekt staat hij de goddelijke Rama terzijde bij diens grote missie: de aarde zuiveren van het grote kwaad. Of ik nu aan Hanuman denk, over hem lees of mag vertellen over zijn vele heldendaden, ik word er altijd blij van. Bij obstakels die ik tegenkwam op mijn spirituele pad is de manier waarop Hanuman met de uitdagingen in zijn missie voor Rama omgaat vaak een voorbeeld voor me geweest.

Rama, Sita en Hanuman

Vooral Hanumans opgewektheid werkt aanstekelijk. Zich volledig bewust van zijn kwaliteiten en volledig doordrongen van zijn missie, treedt hij uitdagingen met een positieve en heldere geest tegemoet. Als hij in grote moeilijkheden lijkt gebruikt hij zijn creativiteit om ingenieuze oplossingen te bedenken. Raakt hij een moment in mineur over de schijnbare hopeloosheid van de missie? Hij richt zich op de dingen die hij zelf kan doen en laat de rest aan de Schepping over. Zo weet hij van de nood altijd een deugd te maken. Hanuman heeft me er op vervelende of pessimistische momenten menigmaal doorheen gesleept.

De avonturen die Hanuman beleeft, de heldendaden die hij daarbij verricht en de innerlijke houding waarmee hij doet wat hij doet zijn door de eeuwen heen voor velen een voorbeeld geweest. Hij maakt door zijn houding en daden de spirituele kwaliteiten die in de geschriften genoemd worden levend. Hij geeft aanwijzingen hoe we die kwaliteiten kunnen ontwikkelen en zijn eenvoud laat zien dat deze kwaliteiten voor iedereen beschikbaar zijn.

Toewijding

Zijn grote kracht is zijn toewijding aan (de missie van) Rama. Door zijn inzet in deze missie komen zijn kwaliteiten volledig tot bloei. Zo laat hij ons zien hoe we – door een ideaal te vinden in ons leven en daar toegewijd aan te zijn – zelf ook tot volledige bloei kunnen komen.

Wil je ook geïnspireerd worden door Hanuman? Schrijf je dan in voor de retraite ‘Hanuman, de spirituele held’, van 29 augustus tot 4 september in Brognon, Noord-Frankrijk. Bezoek voor meer informatie of om je aan te melden de retraitepagina van de Stichting voor Filosofie en Meditatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.