Gezond omgaan met stress: Ontprikkelen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Het is je vast niet ontgaan: het stressniveau is over de gehele breedte van de samenleving toegenomen in de laatste jaren. Dat is niet verwonderlijk, want vanaf het eind van 2019 waren er voldoende factoren om stress over te hebben: de coronacrisis, de oorlog in Oekraïene, de inflatie, enzovoort. En dat is nog gerekend buiten individuele omstandigheden die stress kunnen triggeren.

Ook de gevolgen zijn maar al te duidelijk: kortere lontjes, meer conflicten en een steviger vasthouden aan de eigen overtuigingen dan ooit. Onontkoombaar zou je zeggen, maar dat hoeft niet.

Weet je, onze huidige collectieve houding tegenover stress maakt stress alleen maar erger. Want we vinden van stress dat het er eigenlijk niet mag zijn. En als het er dan toch moet zijn, dan het liefst zo kort mogelijk. En dus doen we massaal aan stresspreventie en stress management.

Helaas is het juist onze houding tegenover stress die stress erger maakt. Want als je stress weg willen hebben, ertegen protesteren, dan hebben we er een onaangenaam gevoel bij: weerstand. En als we niet ion het elimineren van stress slagen, ervaren we een gevoel van falen. En zo neemt stress hand over hand toe.

Zoals vrijwel altijd in dit soort mentale processen ligt de sleutel in acceptatie. Want stress is een natuurlijk fenomeen. Als iets of iemand waar je aan gehecht bent in gevaar is of bedreigd wordt, ervaar je stress. En je kunt tot elke prijs voorkomen dat dat gebeurt, maar dan ben je in de greep van angst. Bovendien zal het leven je op termijn onvermijdelijk in een stresssituatie brengen. Voortdurend stress ontwijken is dus niet de weg.

Als je, in plaats daarvan, stress zou kunnen accepteren en zelfs verwelkomen dan kunnen we wonderlijke dingen gebeuren. Ten eerste kun je de stress, en met name de innerlijke trigger dan die stress, eens uitgebreid bekijken. Je gaat dan op termijn door de trigger heen kijken en zien wat daaronder ligt. Je leert zien wat je echt nodig hebt en hebt meer energie om jezelf dat ook te geven. En met een beetje geluk vind je een stabiel fundament in jezelf, iets waar je op kunt rusten en vertrouwen. Zo kunnen de innerlijke triggers tot rust komen waardoor de stressniveau’s automatisch verminderen.

Dát is de insteek van de Ontprikkelcursus. En ja, soms is het nodig om stressfactoren even te verwijderen uit je leven, want zo kom je tot rust. Maar daarnaast krijg je in de Ontprikkelcursus handvatten om gezonder met stressprikkels om te gaan. Zo ontstress je om een gezonde en duurzame manier.

Meer weten?

Zie https://dedriewerelden.nl/ontprikkelen/ of stuur een mail naar alex@dedriewerelden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.